Sint Maarten, of Maarten van Tours

Op 11 november wordt jaarlijks op verschillende plaatsen Sint-Maarten gevierd, de dag waarop Sint Maarten, ook bekend als Maarten van Tours, ter ruste werd gelegd. Hij verwierf bekendheid tijdens zijn leven vanwege zijn zorg voor de behoeftigen, maar zijn roem nam nog toe na zijn overlijden. Daarom is 11 november een belangrijke datum in de katholieke traditie geworden. Op deze dag gaan kinderen langs de deuren met uitgeholde pompoenen of lampionnen waarin kaarsen of lampjes branden, terwijl ze Sint Maarten-liedjes zingen. Als beloning ontvangen ze vaak snoepgoed.


Sint Maarten in Utrecht
Sint-Maarten wordt vereerd als beschermheilige van de stad Utrecht. Het wapen van deze stad, dat bestaat uit een schild in de kleuren rood en wit, wordt vaak geassocieerd met de legende van Sint-Maarten. Volgens deze overlevering verwijst de rode kleur naar de mantel van de heilige, terwijl de witte kleur de onderrok vertegenwoordigt. Deze kleuren kwamen tevoorschijn toen Sint-Maarten de helft van zijn mantel schonk aan een bedelaar.

In Utrecht zijn er diverse kunstwerken die het leven van Sint-Maarten uitbeelden, waaronder sculpturen in de pandhof naast de Utrechtse Domkerk en in de Bisschopshof bij de Domtoren. Bovendien prijkt er in Utrecht een bronzen ruiterstandbeeld ter ere van deze heilige.

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen